Kompositörer » Hayk Melikyan

Hayk MelikyanHayk Melikyan föddes 1980 i Jerevan. Han började spela piano för Irina Grishinskaya, för att sedan studera på konservatoriet i Jerevan för professor Alexander Gurgenov, som han också tog examen för 2005. Melikyan kosertdebuterade på ”Concerto di Concerti” International Festival of the 20th Century Music i Rom. Han har ett intensivt konsertschema och har spelat i bland annat Armenien, Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien, Schweiz, Japan, Mexiko och Holland. Han framträder i olika konsertformat; som solist, med kammarensembler och med Armeniens Filharmoniska Orkester. Hans repertoar rymmer en bred blandning av stilar, epoker och skolor, och han framträder med verk av armenska, ryska och europeiska tonsättare i både klassisk och romantisk repertoar.

Efter att ha vunnit andra pris i den internationella tävlingen för nutida musik, ”Premio Valentino Bucchi” i Rom år 2000, har han fört in nutida musik som en viktig del av sina konsertprogram. 2008 tilldelades Melikyan ”Samson Francois” specialutmärkelse vid den internationella pianotävlingen i Orléans i Frankrike. Han har uruppfört stycken av både armenska och utländska kompositörer, både i Armenien och utomlands.

Melikyan är också verksam som kompositör, med en mängd kammarmusikstycken och vokalverk liksom symfonisk- och körmusik bakom sig. Hans pianotranskriptioner, konsertparafraser och arrangemang har vunnit stor popularitet bland andra pianister. Han är också känd för sina improvisationer som har blivit en uppskattad del av hans konserter.