Solister » Hugo Ticciati, violin

Hugo TicciatiSedan debuten vid tolv års ålder vid The Edinburgh Festival och vid Queen Elizabeth Hall, har Hugo framfört konserter tillsammans med orkestrar i England, Sverige, Rumänien, Estland, Asien och USA. Bland kommande framträdanden märks konserter i Carnegie Hall, Östersjöfestivalen samt The Hermitage Music Festival i St. Petersburg. Hugo ger regelbundet recitals i de främsta konserthusen i Europa och Asien tillsammans med pianister som Staffan Scheja, Svetlana Navarssadian, Sophia Rahman, Michael Tsalka och Henrik Måwe. Han har också blivit inbjuden till välrenommerade musikfestivaler såsom St-Denis-Festival i Paris, Cervantino i Mexiko och Gotlands kammarmusikfestival. Hugo är konstnärlig ledare för den nystartade festivalen O/MODERNT vid Ulriksdals Slottsteater, Confidencen i Stockholm.

Hugo omfamnar den samtida musiken, och samarbetar med tonsättare som Albert Schnelzer, Anders Hillborg, Djuro Zivkovic, Leonardo Coral, Andrea Tarrodi, Tobias Broström, Thomas Jennefelt, Sergey Yevtushenko och Esaias Järnegard. Under de kommande säsongarna kommer Hugo att uruppföra konserter specialskrivna för honom i Ryssland, Rumänien, Sverige, Mexiko och England. Hugo brinner också för att skapa konserter och evenemang som kombinerar musik med andra konstformer, i synnerhet dans och litteratur. Han arbetar nu med den engelske tonsättaren Bill Connor på ”An Improvised Violin Concerto” som kommer att framföras under kommande säsonger.

Hugo ger regelbundet masterclasses och seminarier om violinundervisning, och föreläser i musikrelaterade ämnen över hela världen. Hösten 2008 blev han inbjuden som gästande violinlärare och föreläsare i musikhistoria vid ett nystartat universitet i New York. Grunden för Hugos undervisning ligger i att utforska metoder för att tillämpa de fysiska och spirituella aspekterna av meditation på konsten att utöva, spela och leva i musiken.

Hugo började sina violinstudier i London och fortsatte till The University of Toronto. Han studerade vidare för de ryska violinisterna Nina och Oleg Balabina i Sverige, och är nu svensk medborgare. Utöver ett stort antal stipendier har Hugo vunnit internationella tävlingar såsom Giovani Talenti och Rovere d’Oro på San Bartolomeo al Mare i Italien (2002) och Mendelssohn Cup i Bari i Italien (2004). År 2007 blev han upptagen som ”Fellow of the Royal Schools of Music” i Storbritannien.

Med sin passion för musikaliska experiment, sina vittfamnande intellektuella strävanden och sitt intresse för musikens spirituella dimensioner, är Hugo Ticciati en violinist med exceptionella kvaliteter. Han spelar på ”Baron Knoop” Vincenzo Rugeri (Cremona ca 1700).