Solister » Johannes Marmén, violin

Johannes Marmén började på Lilla Akademiens musikgymnasium år 2006.

2008 blev han antagen med fullt stipendium till kammarmusikkursen Musica Mundi i Belgien, där han fick undervisning av bl.a. Talich-kvartetten och Paul Badura-Skoda.

2009 blev han en av fem unga stråkmusiker att bli tilldelad Ingrid och Per Welins stipendium av kungliga musikaliska akademien. Samma år blev han antagen till Guildhall School of Music and Drama och Royal College of Music i London, även det med medföljande stipendium.

Musikskolan Lilla Adamdemien tilldelade Johannes ett nyinstiftat stipendium år 2009 för speciella tjänster till skolan.

Efter att ha fått äran att medverka i Salomon Smiths kammarmusikförenings årliga ungdomskonsert 2009 blev han tillfrågad att återkomma på motsvarande konsert redan 2010 och motta Lily och Henry Sandbergs stipendium.

Kammarmusik har länge kommit i första hand för Johannes. Han har utforskat standardrepertoaren för piano och fiol i samarbete med pianister som Bengt-Åke Lundin, Benedicte Haid, och Johan Fröst.

Johannes var 2009 med och grundade stråkkvartetten Leonhard String Quartet, en aktiv internationell ensemble som redan gjort ett stort antal konserter.

Turnéer med orkestrar och ensembler har bara de senaste åren tagit Johannes till bl.a. Italien, Belgien, Japan, Kina och Estland.

Från och med 2008 har Johannes varit primarie och solist i Lilla Akademiens violinensemble, samt konsertmästare i skolans båda orkestrar.

Efter att ha slutat på Lilla Akademiens gymnasium år 2009 blev han direkt tillsatt som lärare för ett antal violinensembler och kammarmusikgrupper på skolan.

2010 fick Johannes uppdraget att vara konsertmästare i den nybildade svenska ungdomsorkestern SNUO. Orkestern har sedan dess gjort framträdanden i bl.a. Berwaldhallen, Chicago Symphony Hall och Carnegie Hall, under ledning av Esa-Pekka Salonen och Tõnu Kaljuste.

I slutet av 2010 blev Johannes tilldelad Kjerstin Dellerts Confidencenstipendium.

Sommaren 2011 ledde Johannes Vadstenas Kammaroperaorkester i en nyskriven opera av Daniel Nelson, under ledning av dirigent David Björkman.

Johannes studerar nu på Royal College of Music i London för Professor Berent Korfker.