Solister » Katja Zhylevich, mezzosopran

Katja ZhylevichKatja Zhylevich började sina musikstudier vid 4 års åldern då hon började ta pianolektioner i sin hemstad Minsk, Vitryssland. Hon gick i en musikskola från 1987 till 1995 där hon hade piano som huvudinstrument men samtidigt sjöng hon också i kör. När hon blev 15 år gammal började hon även ta lektioner i klassisk sång.

År 1998 började Katja studera vid Minsks statliga lingvistiska universitet där hon läste germanska språk och lingvistik. Under den perioden som hon studerade lingvistik fortsatte hon sina musikstudier. Efter att ha avslutat sin lingvistiska utbildning sökte hon till avdelning för klassisk sång vid Minsks musikakademi där hon kom att studera från 2004 till 2006. Under tiden som hon studerade vid musikakademin jobbade Katja samtidigt som lärare i språk vid Vitrysslands statliga universitet samt som tolk mellan svenska och ryska i olika projekt.

År 2006 förändrades Katjas liv då hon flyttade till Sverige efter att ha fått ett prestigefullt stipendium från Svenska Institutet för att läsa ett år vid Stockholms universitet. Vid den tidpunkten funderade Katja mer och mer på att satsa på musiken helhjärtat för att få uppleva det livet som hon valt bort 1998 då hon sökt in till det lingvistiska universitetet och inriktade sig på språk. Katja förstod att för att kunna uppnå det hon alltid drömt om med musiken måste hon kunna ägna sig helt och hållet åt att sjunga. När hennes stipendium förlängdes i ytterligare ett år och hon fortsatte sina studier vid Stockholms universitet (där hon nu gjorde en kurs i tvåspråkighet på avancerad nivå vid Centrum för tvåspråkighetsforskning), sökte hon det året också till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon blev antagen till andra år på musikerlinjen i klassisk sång. Efter att ha kommit in på Operahögskolan ett år senare, bestämde Katja sig slutligen för att arbeta med musiken på heltid. Språken och lingvistiken blev nu i stället ett underbart hjälpmedel för Katjas sång.

Det är nu Katjas sista år på Operahögskolan i Stockholm. Förra året kunde man se Katja debutera på Folkoperan i Stockholm i en uppsättning av Kurt Weills ”Silversjön” och tre månader senare även debutera på Drottningholms Slottsteater som Ramiro i ”La finta giardiniera” av W.A. Mozart. I sommar väntar en annan Mozart roll på Drottningholms Slottsteater. Den här gången blir det Dorabella i en ny uppsättning av ”Così fan tutte” med Sigrid T’Hooft som regissör och Mark Tatlow som dirigent.

Katja har tilldelats ett antal musikstipendier, bl.a., Kungliga Musikaliska Akademiens lokala och nationella stipendium, Anders Sandrews stipendium, Ingemanssons musikstipendium samt stipendium från Anders Walls Stiftelse.