Dirigenter » Mark Tatlow

Mark Tatlow

Den engelskfödde dirigenten, pianisten och cembalisten professor Mark Tatlow fick sin utbildning vid Rugby School, Corpus Christi College (Cambridge), Goldsmiths’ College (London), Royal Academy of Music och National Opera Studio.

Efter sin första anställning på Glyndebourne Festival och Kent Opera kom Mark till Drottningholms Slottsteater 1985 som musikalisk instuderare och körledare. Mellan 1987 och 1989 kombinerade han de svenska sommarsäsongerna på Drottningholm med en tjänst som biträdande dirigent på Opéra de Nice. År 2006 återvände Mark till Drottningholms Slottsteater som konstnärlig ledare och har sedan dess dirigerat Sveriges första Monteverdicykel, Händels Xerxes och Ariodante, Haydns Il mondo della luna och Orlando Paladino, Mozarts La finta giardiniera och Don Giovanni samt Cavallis Jason & Medea.

Under de senaste trettio åren har Mark dirigerat många bortglömda barocka mästerverk, till exempel Melanis Girello, Pallavicinos Bassiano och Leos Demofoonte (alla tre på Vadstenaakademien), men också standardverk inom operarepertoaren från Figaros bröllop till Die Fledermaus och Falstaff. Hans framföranden karakteriseras alltid av minutiösa förberedelser både vokalt och musikaliskt, av rytmisk vitalitet och av mycket omtanke kring deklamation av den sjungna texten.

Marks arbete som konsertdirigent omfattar en bred repertoar. Ett exempel på detta är hans mycket hyllade framförande av Händels Messias (april 2010) med Åbo filharmoniska orkester och kör. Som kammarmusiker på cembalo, hammarklaver och piano har Mark ett långvarigt samarbete med sopranen Susanne Rydén, vilket har resulterat i många konserter, turnéer och inspelningar.

Mark har under hela sin karriär haft ett stort engagemang för unga musikers utbildning. Redan på 80-talet deltog han i utbildningsprojektet på Kent Opera, för att sedan arbeta som Director of Music på St Paul’s School i London (1996-2003). 2002 tilldelades han en professur i musikalisk instudering på Operahögskolan i Stockholm och sju år senare blev prorektor.

Samtidigt är Mark musikalisk rådgivare på Skandinaviens enda specialiserade musikskola, Lilla Akademien i Stockholm. Han har medverkat sedan skolan startade på 90-talet och arbetar inom alla musikaliska områden för att ge studenterna möjlighet att uppleva och skapa musik på en hög nivå. Detta intresse för unga musiker och sångares behov tar sig uttryck såväl i samarbetet mellan Operahögskolan och Drottningholms Slottsteater (Drottningholm Young Artists’ Programme), som i hans engagemang för Lilla Akademiens orkestrar. Mark dirigerar och repeterar skolans högstadie- och gymnasieorkestrar och har lett dem genom många prestigefyllda konserter, utlandsturnéer och nationella TV-sändningar såsom när Polarpriset tilldelades Maestro José Antonio Abreu och Peter Gabriel (2009).

Mark sitter i styrelsen för Research Centre for Opera and Technology, en tvärvetenskaplig forskargrupp med bas på Tekniska Högskolan i Stockholm. 1996 tilldelades han en hedersmedalj av Drottningholmsteaterns Vänner. 2008 mottog han Wallenstamspriset.