Ensembler » La Venexiana

La Venexiana

La Venexiana bildades 1996 av Claudio Cavina, och är idag en av världens mest efterfrågade madrigalgrupper. Gruppen har tagit sitt namn från en renässanskomedi av anonym upphovsman, och i sina framträdanden vill de skapa en känsla av teater, ett tillvaratagande av språket i alla dess subtiliteter och ett utnyttjande av kontrasterna mellan det religiösa och det profana, det förfinade och det populära.

Sedan början av 1998 har gruppen samarbetat uteslutande med det spanska skivbolaget Glossa, och har vunnit flertalet priser för sina inspelningar, bland andra Prix Cecilia 1999, Prix Cini 2000, Prix Amadeus 2000, Gramophone Award 2001, Cannes Classical Award 2002, Grand Prix du Disque Academie Charles Cross 2003, Preis der Deutschen Schallplattenkritik 2005 och 2006 samt CHOC du Monde de la Musique 2006. Inspelningen av Monteverdis Orfeo tilldelades CHOC du Monde de la Musique och Gramophone’s Editor’s first choice 2007 liksom Classic FM Gramophone Award for Baroque Opera.

La Venexiana har också samarbetat i en helt annan stil med Roberta Mameli, Cristina Zavalloni och en utvald kvartett jazzmusiker i improvisationer på saxofon, accordion, kontrabas och trummor på en CD med titeln Round M: Monteverdi meets Jazz.

Nyligen har La Venexiana turnerat med sceniska framträdanden av Monteverdis Ballo delle Ingrate och Orfeo till många av Europas mest framstående konserthus. I Montpellier gav gruppen 2010 det första framförandet av Francesco Cavallis Artemisia i Hannover-Herrenhausenutgåvan.

Kritikerna har hyllat La Venexiana för att de skapat en ny stil i framförandet av den italienska tidiga musiken: en varm, sydeuropeisk blandning av deklamation, retorisk färg och harmonisk förfining.