Solister » Michael Tsalka, cembalo

Michael Tsalka

Som konsertpianist och specialist på tidiga klaverinstrument har Michael Tsalka vunnit priser och utmärkelser i Rom, Bayreuth, Bonn, Paris, Genua, Kalabrien, Sardinien, Tel-Aviv, Chicago, Minneapolis, Berlin, Mexico City och Philadelphia. Han är en mångsidig musiker som framför solo- och kammarmusikrepertoar från tidig barock till samtida musik på modernt piano, cembalo, fortepiano, klavikord och continuoorgel.  Dr. Tsalka har framträtt flitigt i hela Europa, USA, Kanada, Israel, Asien, Ryssland, och Latinamerika. Hans senaste uppdrag omfattar presentationer för Chicago Radio, Hong Kong Radio, Jerusalem Radio, Bellas Artes Theater i Mexico City, i Osaka Festival i Japan, Trinity-serien i New York, Den förbjudna stadens konsertsal i Peking, Edinburgh University, klaver-serien i Buenos Aires, St. Denis festivalen i Paris, och Hermitage festivalen i St. Petersburg.

Tsalka föddes i Tel-Aviv, Israel. Efter att ha erhållit en kandidatexamen vid Tel-Avivs Universitet, fortsatte han sina studier i Tyskland och Italien. År 2001 erhöll han en solistexamen i piano vid Scuola Superiore Internationale del Trio di Trieste. Från 2002 till 2008, bodde han i Philadelphia och studerade fortepiano och kammarmusik vid Temple University hos Lambert Orkis och Harvey Wedeen samt cembalo, klavikord och continuoorgel hos Joyce Lindorff.  Tsalka har tre examina från denna institution: en magisterexamen i kammarmusik/ackompangemang, en magisterexamen i cembalo och en doktorsexamen i Pianointerpretation, med en mindre kompletterande i pedagogik. För närvarande undervisar han på Lilla Akademien i Stockholm.

Han ger ofta master classes och föreläsningar i Kanada, Albanien, Tyskland, Israel, Mexico, Hong Kong, Kina, Taiwan, Italien, Argentina, Sverige, Thailand, Indien och USA. Tsalka var inbjuden att vara del av juryn vid Angélica Morales Piano Competition (Mexico City, 2009), Internationella Duotävlingen (Sverige, 2010) och Amsterdam Square Piano Competition (Amsterdam, 2011). Han sitter i styrelsen för sydöstra föreningen för historiska klaverinstrument och Mellanvästerns förening för historiska klaverinstrument i USA.

Nyligen publicerades tre av hans vetenskapliga artiklar i specialiserade tidskrifter för musikvetenskap: Clavicordio VIII (Italien), Early Keyboard Journal (USA) och i publikationen för den internationella konferensen om uppförandepraxis av västerländsk musik (National University of the Arts i Tainan och Taiwan). Två av hans CD-skivor har nyligen släppts på det svenska märket, Ljud & Bild. Tsalka spelar nu in D. G. Türks 48 klaversonater för Naxos, och gör en kritisk utgåva av dem för Artaria Editions i Nya Zeeland, och tre CD-skivor för Vienesse företaget Paladino (2013).