Solister » Ulrika Edström, cello

Ulrika Edström är sedan 1989 alternerande solocellist i Sveriges Radios Symfoniorkester. Född i Härnösand men uppvuxen till stor del utomlands (i Etiopien och USA), fick hon tidigt uppleva olika kulturer, vilket haft stor inverkan på henne, inte minst i musikaliskt hänseende.

Sina huvudsakliga musikstudier fick hon på Kung. Musikhögskolan i Stockholm för prof. Ola Karlsson, där hon tog Masterexamen med solistdiplom 1986. Musikaliska Akademiens utlandsstipendium gjorde det möjligt för henne att studera vidare utomlands, bl.a. för William Pleeth och Siegfried Palm.

Som medlem av Sveriges Radios Symfoniorkester har Ulrika turnerat i stora delar av världen och spelat i salar såsom Carnegie hall i New York, Musikverein i Wien och Forbidden City Concert Hall i Beijing, tillsammans med bl.a. dirigenterna Esa Pekka Salonen, Myung Whun Chung, Valery Gergiev och Daniel Harding.

Vid sidan av orkesterspelet är Ulrika en aktiv kammarmusiker. Hennes intresse för vår tids musik är stort och Ulrika har genom åren samarbetat med och har uruppfört verk av många tonsättare, bl.a Sven-David Sandström, Lars Ekström, Lars-Åke Franke-Blom, Oleg Gotskosik och Jaroslaw Kapuscinsky. Hon spelar också gärna barockcello och har haft stor glädje av att få musicera med kunniga specialister som Andrew Manze och Bernhard Forck. Att återkomma till den tidiga musiken och särskilt continuostämman i Bachpassionerna är något hon alltid ser fram emot att göra.

Ulrika undervisar numera på Lilla Akademien i Stockholm. Dessutom driver hon sedan 2008 en sommarmusikvecka med cellokurs för unga talanger i Laxviken, Jämtland.