Solister » Guy Johnston, cello

Guy Johnston är en av sin generations mest spännande och mångfacetterade cellister; hans karriär tog snabb fart efter att han vunnit tävlingen BBC Young Musician och en Classical Brit Award. Sedan dess har han framträtt med många ledande internationella orkestrar, så som London Philharmonic, Philharmonia, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Deutsches Symphonie Orchester och St. Petersburg Symphony, bland många andra.

Tidigare säsonger har inbegripit framträdanden med bland andra Royal Northern Sinfonia, Britten Sinfonia, Royal Philharmonic och Royal Scottish National orchestras. Framtida planer inkluderar Shostakovich och Waltons cellokonserter med Moskvas filharmoniska orkester, Royal Scottish National Orchestra och RTÉ Symphony Orchestra, och Taveners ‘Protecting Veil’ med BBCNOW.

Som en entusiastisk kammarmusiker är Guy en av grundarna av Aronowitz ensemblen och är grundande konstnärlig ledare av Hatfield House Chamber Music Festival och framför kammarmusik vid erkända festivaler världen över. Utöver sin framgångsrika karriär är Guy hängiven till att främja musik med unga människor och är mecenat för ett flertal välgörenhetsorganisationer. Han är även celloprofessor vid Royal Academy of Music.

Guys CD-debut ’Milo’, med pianisten Kathryn Stott, mottogs varmt av kritikerna: New York Times refererar till ”Mr. Johnstons polerade och varierade klang…”. Senare inspelningar inkluderar David Matthews ’Dark Pastoral’ med the Royal Scottish National Orchestra och en inspelning av den sällan hörda cellokonserten av Moeran, med Ulster Orchestra för Naxos har också prisats. Guy Johnston spelar på en cello av David Tecchler från 1714.

© Musica Universalis October 2013