2015 » Program

Domenico Scarlatti är musan som låtit inspirera den femte upplagan av festival O/MODƏRNT. I hans snillrika sonater för solotangentinstrument möts vi av virtuositet, överdåd och flamboyans, och en tudelad musikalisk resa. Dessa miniatyrverk av vitt skilda uttryck utforskar ett tvådelat formspråk; beger sig genom en sällsam harmonik till de mest okända platser för att ändå alltid återvända till en bekant form. För O/MODƏRNTs festival 2015 får Scarlatti den yngres ”geniala lek med konst” dela plats med hans far, Alessandro. Och det är därför som denna sommars veckolånga resa genom musik, konst och litteratur är (dubbelt) guidad av ideén om det TVÅFALDIGA.

Ladda hem flyer för 2015

Fredag 12 juni 18:00
ULRIKSDALS SLOTTSTEATER

DEN KLUVNA SCARLATTI

PAULINA PFEIFFER sopran
KAROLINA BLIXT mezzosopran
SOPHIE DUNÉR sång
BRAM VAN SAMBEEK fagott
OLIVIER DARBELLAY valthorn
SVANTE HENRYSON elbas
YURI HONING saxofon
JANNE RÄTTYÄ ackordion
NICK VAN BLOSS piano
SVEN FIGEE hammond organ
MARIJN KORFF DE GIDTS slagverk
JOHAN BRIDGER slagverk
JOOST LIJBAART slagverk
MARK TATLOW dirigent
EDERSON RODRIGUES XAVIER dansare
WIJNAND VAN KLAVEREN kompositör
JOHANNES MARMÉN kompositör
O/MODƏRNT KAMMARORKESTER

En nyligen komponerad opera-ballett av Wijnand van Klaveren väver samman Alessandro Scarlattis Griselda, som bygger på en av berättelserna i Boccacios ”Decameron”, med teman ur Domenicos sonater samt några moderna interlud.

I sjukdomen som vi idag fångar in i termen bipolär sjukdom gestaltar sig den mörka sidan av dualitetet som en störande tudelning. Genom århundranden, benämnd med åtskilliga namn, har många av världshistoriens mest kreativa hjärnor lidit av detta tillstånd. Den andra halvan av denna aftons program är tillägnad musik som genom text eller upplevelse på olika vis fångar in det konfliktfyllda som associeras med det bipolära.

O/MODƏRNT Musiker framför alltifrån Schumanns ”Symfoniska etyder” till nya arrangemang av låtar från artister som R.E.M, Nirvana, The Beach Boys, Irving Berlin, Charles Mingus och Charlie Parker.

Köp Biljetter

Lördag 13 juni 15:00
ULRIKSDALS SLOTTSTEATER – Litterärt evenemang (på engelska)

DUBBELSPEL

TERESA MONACHINO grafisk designer
MARTIN HUXTER konstnär
SIMONE KOTVA skribent
PAUL WILLIAMSON skribent
GEORGE LEVANTIS konstnär
KRISTINA LEON aktör
INGELA LUNDH aktör

Ett dubbelspel! Det är temat för festivalens litterära evenemang. Men det är inte som kortspelet där man ljudligt ska slå en hand på två identiska kort som följer på varandra, inte heller är det ett bedrägligt byte. Det som står på spel i O/MODƏRNTs dubbelspel är de angränsande koncepten likhet, skillnad och identitet. Denna eftermiddag bjuder på illustrerade samtal av prisbelönta designern Teresa Monachino och den brittiske konstnären Martin Huxter, vars nya porträttsamling ingår i boken The ”New Potato Eaters”—ett sammarbete tillägnat Vincent Van Goghs tavlor från den Holländska bondstaden Nuenen (1883-85). Vad som också bjuds i denna litterära uppdukning är ”Twofold”, en antologi med specialbeställda dikter och prosapassager som har detta års festivaltema som utgångspunkt. Antologin inrymmer också bilder från ”Leda and the Swan”, en hypnotisk bildserie av George Levantis. Eftermiddagen avslutas med en halvdramatiserad performance av Kristina Leon och Ingela Lundh, två av grundarna av Stockholm engelsktalande Teater.

Lördag 13 juni 18:00
ULRIKSDALS SLOTTSTEATER

SHAKESPEARE-RAP, SAMPLAD SCARLATTI

YURI HONING saxofon
HUGO TICCIATI violin
JOHANNES MARMÉN violin
HANNA DAHLKVIST cello
SVANTE HENRYSON elbas
JOOST LIJBAART slagverk
JANNE RÄTTYÄ ackordion
HENRIK MÅWE piano
DIANA KETLER piano
ALEXANDER OLIVER recitatör
BABA ISRAEL rapartist
ELO MASING tonsättare
CHARLIE BARBER tonsättare

Den lyder så, med klang från många håll,
Men tycks blott en: »den ensam är, blir noll».

Dessa två rader är slutet på Shakespeares åttonde sonett (översättning av Carl Rupert Nyblom), vilken handlar om enhet och mångfald – i musiken såväl som livet. Shakespeares rimmade raders konst paras med Domenico Scarlattis tvådelade sonater för att utgöra den kreativa gnistan för denna kvälls konsert. På sant O/MODƏRNT-manér så får andens enhet leda ett spektakulärt möte mellan en rap-artist, skådespelare, jazz, den fantastiske Terry Riley, Pink Floyd, Mendelssohn och några experimentella tonsättare.

Köp Biljetter

Söndag 14 juni 13:00
ULRIKSDALS SLOTTSKAPELL

TVÅ SIDOR AV SAMMA MYNT

VOCES8 choir

Flow my tears, fall from your springs … John Dowlands musa är en melankoli som inspirerar honom I exil och obesvarad kärlek, men det tidstypiska som Dowland skildrar och besjunger I några av hans mest kända verk har inte bara sin rot I Renässansens poesi, utan också I ett splittrat inre. Dowland led troligen av en manodepressivitet, som manifesterade sig I det rastlösa, energiska tillstånd som utgjorde impulsen för delar av hans mest undersköna musik. Inramad av Dowlands sånger är denna konsert tillägnad tonsättare vars verk har varit influerade av det som de gamla grekerna brukade kalla ett överskott av svart galla. Med sin oklanderliga musikalitet och extraordinära tonbildning så framför VOCES8 verk av Dowland, Bruckner, Holst, Gesualdo, Andrew Lloyd Webber, och Claude-Michel Schönberg.

Köp Biljetter

Söndag 14 juni 15:00
ULRIKSDALS SLOTTSTEATER – Föreläsning och konsert (på engelska)

DET SANNA I DET GALNA

FILIPPO FAES piano

Från Romantiken till Zen via kvantmekanik … eller hur man klyver perceptionsförmågan i två delar och finner insikt däremellan. Detta är en förmåga utlärd av Amerikas indogena folkgrupp Yaqui, och utövad i Schumanns musik. Det utgör ämnet för denna fascinerande konsertföreläsning av Filippo Faes.

Musikaliskt ramas det hela in av bl a Schumanns Vogel als Prophet från ”Waldszenen” och verk av Domenico Scarlatti.

Köp Biljetter

Söndag 14 juni 18:00
ULRIKSDALS SLOTTSTEATER

DER DOPPELGÄNGER: SCARLATTI I SPEGELBILD

ANNA LARSSON mezzosopran
HUGO TICCIATI violin
BRAM VAN SAMBEEK fagott
OLIVIER DARBALLEY valthorn
JANNE RÄTTYÄ ackordion
DIANA KETLER piano
MIYOKO SHIDA sanddorn balansakt
VOCES8
O/MODƏRNT KAMMARORKESTER

Genom att låta den andra halvan bli den första spelad baklänges (med viss konstnärlig frihet) blir denna konsert en iscensättning av en musikalisk spegel med verk av både Scarlatti d. y. och d. ä.—samt av Schubert, Bach, Byrd, Tavener och Machaut. De speglande hälfterna är magiskt separerade av en dubbelvikt mittdel som består av Arvo Pärts ”Spiegel im Spiegel” och japanska Zendansaren Miyoko Shidas förbryllande balansbragder. Ett sant konstycke!

Köp Biljetter

Måndag 15 juni 19:00
ULRIKSDALS SLOTTSTEATER

ICKE-MODERNT PÅ O/MODƏRNT

BRAM VAN SAMBEEK fagott
OLIVIER DARBELLAY valthorn
HUGO TICCIATI violin
DIANA KETLER piano
VICTORIA BORISOVA-OLLAS tonsättare
O/MODƏRNT KAMMARORKESTER

Då vi vältrar oss i det mångtydigt (o)moderna, så serverar vi alltsomoftast klassikerna med åtminstone en gnutta nymodighet här på festival O/MODƏRNT. För att fira vårt 5-årsjubileum vill vi med O/MODƏRNT 2015 inviga en ny tradition. Varje år kommer vi programlägga en konsert med äldre verk som får stå fram i sin ursprungliga prakt. De första att ta plats i denna icke-moderna serie är konserter av Mozart, Brahms horntrio och Tchaikowskys serenad för stråkar. Efter allt detta (men i allra högsta grad i linje med detta års tudelade tema) så kunde vi inte hålla oss ifrån att återställa det hela genom att beställa ett helt nytt verk, inte bara för att lägga till lite nutida krydda, utan också – så är förhoppningen – ge plats åt en framtida klassiker.

Wolfgang Amadeus Mozart
Konsert för Fagott K. 191
Konsert för Valthorn K. 417

Victoria Borisova-Ollas
Beställningsverk

Johannes Brahms
Valthorntrio Ess-dur op. 40

Pyotr Tchaikovsky
Serenad för stråkar i C-dur op. 48

Köp Biljetter

Tisdag 16 juni 19:00
ULRIKSDALS SLOTTSTEATER

FRÅN TVÅFALD TILL ENHET

HUGO TICCIATI violin
HANNA DAHLKVIST cello
JANNE RÄTTYÄ ackordion
EVELYN GLENNIE slagverk
JOHAN BRIDGER slagverk
THE SWEDISH WIND ENSEMBLE blåsarsymfonikerna
KASPER DE ROO dirigent

Slagverksundret Evelyn Glennie förenas här med vänner som tar oss på en resa genom västerlandets dualitet till österns kontemplativa enhet. Under resans gång bjuds vi på Scarlattis sonater tolkade på två marimbor, Indieninspirerade improvisationer och musikaliska utfall inspirerade av Zen- aforismer.

Verk av Domenico Scarlatti, Sofia Gubaidulina, John Cage, Casy Cangelosi, John Tavener och Jules Massenet

Köp Biljetter

Onsdag 17 juni 19:00
ULRIKSDALS SLOTTSTEATER

LÅT OSS GÖRA MAN, KVINNA … OCH FISK!

OLLI MUSTONEN piano
HUGO TICCIATI violin
PHILIPPE GRAFFIN violin
RAZVAN POPOVICI viola
CHRISTIAN POLTERA cello
RICK STOTIJN kontrabas

Enligt det gamla testamentet skapade Gud mannen och kvinnan. Senare, för att rädda de sista levande varelserna från syndafloden, beordrade han Noa att ta två exemplar av varje djur, ett manligt och ett kvinnligt, ombord på arken. Den sista konserten under denna fest av olika former av par (matchande, komplementära, kontrasterande, tillsammans i enhet eller för evigt åtskiljda) firar en vision av kreationen som tvådelad. Låt det bli Jazz! Kvällen öppnas med Milhauds ”La création du monde”, inpirerad av musik hörd på Harlems gator och fortsätter med Olli Mustonens pianokvintett. Slutligen avslutar festival O/MODƏRNT 2015 med Schuberts “Forellkvintett” och detta års musikaliska och konstnärliga resa för oss åter hem igen – stärkta och redan ivrigt blickande mot nästa år!

Darius Milhaud
La création du monde, op. 81a

Olli Mustonen
Piano Quintet

Franz Schubert
The Trout Quintet

Köp Biljetter

 

O/MODƏRNT RESERVERAR RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR